Hoe ik er achter kwam een HSP en Empaat te zijn.

Het is mijn bedoeling om mensen die zich niet begrepen/anders voelen te helpen om zichzelf beter te leren kennen. Misschien kan mijn verhaal, en hoe ik er bewust van werd, je helpen.

Het was een collega loopbaanbegeleider die me zo’n 15 jaar geleden vroeg of ik al gehoord had van HSP. Hij stelde me voor om het boek "Hoog Sensitieve Persoon" van Elaine N. Aron (die in 1996 de term "HSP" uitbracht) te gaan lezen. Ik herinner me nog het moment waarop hij de term uitsprak en hoe ik meteen wist dat dit het was waardoor ik het zo moeilijk had met mezelf en mijn omgeving.

Hoewel ik me niet zo herkende in het boek van Elaine N.Aron was het wel duidelijk dat ik die hoge gevoeligheid had/heb.

Voordat ik de term HSP kende, probeerde ik vaak door te gaan met leven zoals iedereen omdat ik gewoon niet begreep wat er 'fout' met me was. 

Ik nam medicatie tegen depressies, maar telkens trad er "gewenning" op en werd een ander medicament uitgeprobeerd. Ik voelde me gesteund door de gesprekken met de neuro/psychiater; maar de medicatie werkte niet echt. De symptomen werden erger i.p.v. beter. Mijn grootste probleem was dat ik me vaak extreem moe en uitgeput voelde. Van depressies ging het over naar

CVS (chronisch vermoeidheidssyndroom).

Daarnaast had ik al verschillende jobs gehad, en telkens als het nieuwe eraf was, sloeg de verveling toe (wat men nu bore-out noemt, 20 jaar geleden bestond het woord niet).


Toen CVS was gediagnosticeerd, nam ik een 4/5 job aan, dicht bij huis, als doelgroepen werker. Ik verdiende minder maar het was beter voor mijn gezondheid. Ik moest voor mijn werk naar het zuiden en stelde vast hoe de zon en de omgeving een grote invloed hadden op mijn energiepeil. Hoewel ik mijn job inhoudelijk heel graag deed, veel afwisseling had en af en toe naar het buitenland mocht, kreeg ik op de werkvloer en van de collega’s niet de ondersteuning die ik nodig had. Integendeel.

We hadden een eiland- platform met verschillende collega’s die elk binnen hun specialisme mensen ontvingen. Het waren erg drukke dagen met veel rinkelende telefoons, luide stemmen én een metalen deur die constant een vreselijk geluid maakte telkens iemand binnen of buiten ging. Blijkbaar was ik de enige die van dit alles last had.

Dit samen met het niet begrepen worden door mijn collega’s, was voor mij niet de juiste stimulans en het pesten bleef niet uit. 


HSP maakte voor mij veel duidelijk, maar dat betekende nog niet dat mijn omgeving begreep wat er met mij aan de hand was. 15 jaar geleden was HSP nog niet ingeburgerd, laat staan dat iemand me kon vertellen hoe ik ermee kon omgaan.

Ik volgde mijn hart met vallen en opstaan, omdat ik niet anders kon.

Mijn gevoeligheid werd duidelijker naarmate ik mezelf beter begon te begrijpen. Daardoor werd nog een ander aspect van mijn essentie duidelijk: ik werd me bewust van hoe gemakkelijk ik de energie van anderen (en van de omgeving) overnam, hoe het voelt alsof het van mij is, hoe ik als het ware geen onderscheid meer kan ervaren tussen de ander en mezelf.

Dat betekent dat ik de emoties van andere mensen en de omgevingsenergie om me heen kan ervaren.

Pas toen ik ook hiervan echt bewust werd, begreep ik welke invloed EMPAAT in mijn leven al had gehad en hoe anders het had kunnen zijn als ik dit allemaal veel vroeger had geweten. Lees ik zou nooit medicatie nodig gehad hebben.

Zo leerde ik bijvoorbeeld het volgende:

Als ik gestrest ben, mede door "omgevingsenergie", krijg ik last van slapeloosheid en stort mijn goede humeur in. Ik heb dan tijd nodig om los te komen van de prikkels die het veroorzaakten en om terug in mijn eigen energie te komen die bij mij past en waarmee ik mezelf terug kan opladen. Sommigen gaan wandelen in de natuur, voor een Empaat helpt vooral stilte, me terugtrekken in een ruimte afgesloten van te veel aan prikkels, ook Luisteren naar muziek helpt mij op andere dagen om mezelf terug op te laden.


Met mijn verhaal wil ik mensen die gelijkaardige ervaringen hebben, of zich herkennen in wat ik schrijf, aanmoedigen en laten weten hoe ze kunnen leren omgaan met Empaat zijn.

Ik weet hoeveel moeite het mij gekost heeft om mezelf te leren begrijpen als Empaat. Daarom hoop ik met deze website dat ik jou kan helpen om de stap voor jezelf te zetten om jezelf ook beter te leren begrijpen. 

Voor mij is dit het mooiste cadeau dat je jezelf kunt geven.

De kenmerken van een Empaat worden vaak niet herkend omdat maar 2 à 3% van de bevolking deze aangeboren kenmerken in zich draagt.

Doordat ik mezelf geleerd heb hoe ik er op een goede manier kan mee omgaan, zijn dit voor mij ondertussen eigenschappen van onschatbare waarde geworden.


Door me meer en meer te durven uitspreken en te vertrouwen op mijn aanvoelen, mijn hart en mijn ziel, leerde ik mezelf kennen en ik werd er gelukkiger van.


Waarom mensen zich niet echt gelukkig kunnen voelen of niet weten wat zij zelf nodig hebben en of willen doen in hun leven is net een gevolg van niet bewust te zijn van deze eigenschappen/ talenten/ gave.


Leren hoe je er bewust kan van worden en hoe je je gevoeligheid op een goede manier kan ombuigen, zodat ze jou de juiste ondersteuning en kracht geeft, die je nodig hebt om je gelukkig te voelen, dat wens ik jullie allen toe.


Dit is ook waar ik het verschil kan maken en ik reik jou de hand! 


Als jij je met één van deze termen of met beiden identificeert, dan begrijp ik de moeilijkheden waar jij voor staat. Ik heb ze zelf ook meegemaakt.


Soulatwork is gecreëerd om jou te helpen om de emotionele, energetische bagage die je van anderen 'aanneemt' los te laten. Denk aan de mensen die jou negeren, jou belasten met hun negativiteit en drama of jouw grenzen overschrijden.


Als je heel gevoelig bent, heeft dit een enorme impact op je emotionele en fysieke welzijn en niemand hoeft zo te leven. 


Je gevoeligheid hoeft niet als een last te voelen, het is iets dat omarmd mag worden. De sleutel is te weten hoe je je eigen energie kunt beheren door meer bewust te zijn van jouw behoeften.

Zelfkennis en zelfaanvaarding zijn daarom krachtige tools voor een gelukkiger leven.

Je "Zijn" leren aanvaarden is een bron van geluk en er is maar één iemand die dat kan doen en dat ben JIJ

Het is vaak moeilijk om hier helemaal alleen zicht op te krijgen.

Soulatwork helpt jou hierbij.

Soulatwork helpt ook bij de mentale ondersteuning in jouw proces, zodat jij je steeds sterker en krachtiger zal voelen. Om jezelf te durven zijn en te weten hoe je best wel of niet kan reageren, op je omgeving: je familie, je vriendje of partner, collega's, vrienden, vriendinnen, ... zodat jij je gelukkig voelt om wie Jij bent en om helemaal Jij te zijn!


Van daaruit maak je gezonde relaties met de mensen om je heen.
Test: Ben jij een empaat? Klik hier

Blog: Empathie, Hsp, Empaat Klik hier


                                                                                      © Copyright 2019 Soulatwork.